Duurzaam K3Delta

 

Uiteraard beseffen we dat we met onze activiteiten impact hebben op mens en milieu. Tegelijkertijd zetten we ons in om die impact te beperken. Sterker nog: om die impact om te zetten in een positief effect.

Content Paragraphs

Duurzame winning zand en grind

Gebiedsontwikkelingen zorgen voor de mogelijkheid tot het winnen van grondstoffen als zand en grind. Dit zijn belangrijke grondstoffen voor de bouwsector en tegelijkertijd de motor van allerlei ontwikkelingen. Het zand en grind sorteren we in een installatie op het fabrieksterrein om vervolgens naar onze klanten te vervoeren. 

Zand is een schoon, primair materiaal dat je herhaaldelijk kunt hergebruiken. We focussen ons daarom op het zuinig omgaan met primaire grondstoffen. Ook bieden we de gewonnen grondstoffen zo hoogwaardig en schoon mogelijk aan bij onze klanten. Zo dragen we niet alleen bij aan het eerste leven van beton. Maar kunnen hierdoor grondstoffen zelfs een tweede, derde of misschien wel vierde leven geven. 

Bovendien zorgen we dat het water dat we tijdens het productieproces gebruiken weer teruggaat naar de plas waar we het zand en grind winnen. Het water wordt alleen gebruikt voor transport naar het installatieterrein en om het zand en grind te wassen. Het grootste deel gaat terug de plas in. Tijdens het proces zakt het overige water weer de bodem in en bereikt het grondwater. Zo voorkomen we waterverspilling. In beide gevallen gaat het water zonder toevoegingen - dus met dezelfde milieu- en hygiënische eisen – terug naar de plas of bodem. 

Stap voor stap

We maken onze bedrijfsvoering steeds een stukje duurzamer. Als eerste zand- en grindproducent ter wereld ontvingen we een CSC-duurzaamheidsverklaring. We investeren in elektrisch aangedreven apparatuur om onze activiteiten zo snel als mogelijk, maar uiterlijk in 2030, CO2-neutraal te maken.

Groene zandwinning

We werken aan duurzame innovaties die de zandwinning op onze locaties zelfvoorzienend maken. Zo hebben we diesel aangedreven installaties omgebouwd naar elektrische (in de video vertellen collega's Paul en Maikel je daar meer over). En werken we op steeds meer van onze installaties op zelf opgewekte zonne-energie. De zonneweide en de drijvende zonnepanelen bij de Lingemeren en het drijvende zonnepark bij de Havikerwaard zijn daar mooie voorbeelden van. En wekken we meer op dan we nodig hebben? Dan leveren we dat waar mogelijk terug aan het net. Zo zijn we op weg naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering én omgevingen van onze projecten.

Duurzame stappen maken, betekent uitdagingen aangaan

Collega's Richard en Philipp vertellen welke uitdagingen er zijn en welke stappen al zijn gemaakt. "Het kost een hoop tijd en geloof. En je moet de mensen meekrijgen." We werken hard om onze bedrijfsvoering en projecten duurzamer te maken. Wat je nu bedenkt, moet over 10 jaar ook nog werken. Maar de toekomst begint nu. Daarom maken we juist nu werk van onze duurzaamheidsambities. 

Meer weten?

Weten hoe we als hele K3 organisatie werken aan een duurzame toekomst? Lees er meer over via de button.