Blij met Europese aandacht voor Millingerwaard tijdens Natura 2000 Award
Op woensdag 29 mei was de uitreiking van de 7e editie van de Natura 2000 Awards in Brussel. Het natuurontwikkelingsproject Millingerwaard was daarbij als finalist genomineerd in de categorie 'Working together for nature'. Samen met Staatsbosbeheer en mede-uitvoerders Boskalis en Wetering hebben we het project Millingerwaard binnen het Natura 2000 gebied ‘Rijntakken’ ingezonden. Helaas gingen we niet als winnaar naar huis, maar we zijn blij met de Europese aandacht voor dit project! Het project ‘Agri-environment payment scheme for farmers in Natura2000 areas in Ireland' is als winnaar uit de bus gekomen in onze categorie.
Trots op de Millingerwaard
Onze directeur Ton van der Burg en onze projectleider Iwan Reerink: “Uiteraard hadden we gehoopt om te winnen. Helaas is dat niet gelukt. In de categorie ‘working together for nature’ zaten geduchte medefinalisten met mooie en goede projecten. Maar de Millingerwaard is en blijft bijzonder. We zijn dan ook trots dat dit niet alleen gezien wordt in Nederland, maar nu ook in Europa! En natuurlijk feliciteren we het project uit Ierland met het winnen van de award."
Natura 2000 Awards
Centraal bij de Natura 2000 Awards staat de inspanning om de natuur in Europa te beschermen en herstellen. Denk aan instandhoudingsacties, bewustwording over soorten en leefgebieden en aandacht voor sociaaleconomische voordelen van het Natura 2000-netwerk. De European Natura 2000 Award is in het leven geroepen door de Europese Commissie. Bij deze 7e editie zijn 96 projecten, verdeeld over 5 categorieën ingezonden uit 25 EU-lidstaten.
Hoe een voor Nederland uniek gebied tot stand kwam
De Millingerwaard ligt aan de zuidoever van de Waal ten oosten van Nijmegen. Het is een uniek (natuur)gebied in Nederland geworden. Grootschalige riviernatuurontwikkeling is gecombineerd met hoogwaterveiligheid voor de bewoners achter de dijk en grondstoffenwinning voor de Nederlandse bouwsector. En dat in een publiek-private samenwerking tussen Staatsbosbeheer, overheden, bedrijfsleven en de omgeving. In 2022 is het werk opgeleverd. De natuur in het gebied heeft zich pijlsnel ontwikkeld. Het is een fantastisch gebied voor een wandeling, struin- en fietstocht.
Onderdeel van Natura 2000 gebied ‘de Rijntakken’
De Millingerwaard is onderdeel van De Gelderse Poort, een aaneengesloten natuurgebied van 5.000 hectare groot; de natuurlijke grenspoort van Nederland daar waar de Rijn Nederland binnenkomt. De Gelderse Poort is weer onderdeel van Natura 2000 gebied ‘de Rijntakken'. Dit gebied strekt zich uit langs de Waal, IJssel en de Neder-Rijn. Om deze unieke natuur te behouden, ontwikkelen en herstellen, zijn de Rijntakken aangewezen als Natura 2000 gebied.