De natuur is aan zet

Als gebiedsontwikkelaar werken we bij K3 aan de landschappen voor de toekomst. In de praktijk betekent dit dat we ons niet alleen richten op projectuitvoering, maar ook op het ontwikkelen van een goede uitgangssituatie voor natuurontwikkeling. In 2024 zijn er weer mooie voorbeelden als het gaat om flora, fauna en biodiversiteit. Niet alleen bij projecten die zijn opgeleverd, maar ook in de gebieden waar we nog volop aan het werk zijn.  

Middle section

Bekijk het eens door een ecologische bril

In de uitvoering kijkt onze ecoloog Jildert Hijlkema ook graag mee en adviseert over hoe we rekening kunnen houden met ecologie. Een ecoloog kun je zien als een specialist op het gebied van flora en fauna. Hij onderzoekt de relatie tussen planten, dieren en de omgeving. Jildert (links op de foto): “Binnen K3 Gebiedsontwikkeling heeft iedereen zijn eigen specialiteit. Ik kijk bij ieder project mee door mijn ‘ecologiebril’. Wat genereren we als meerwaarde voor de natuur? Houden wij bij de uitvoering voldoende rekening met flora en fauna?” 

Aaneengesloten natuurgebieden zijn van levensbelang

De schaalgrootte van (nieuwe) natuurgebieden zijn een belangrijke uitdaging. Schaal is belangrijk voor veel aspecten in de natuur: hoe groter, hoe beter. Het mooiste is als we een netwerk van gebieden kunnen maken die we met elkaar verbinden. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van duurzame populaties van planten en dieren die er thuishoren. Jildert: “Het Rivierengebied is daar een goed voorbeeld van. Het aandeel natuur neemt daar sterk toe. Dat zou heel mooi zijn: een robuuste natuurverbinding langs alle grote rivieren: IJssel, Maas en Rijn. We zijn daarmee op de goede weg, maar er is ook nog veel werk te doen.” 

Biodiversiteit voor balans in de natuur

Nieuwe natuur zorgt voor de komst van nieuwe en bijzondere soorten dieren en planten. Want waar veel verschillende soorten te vinden zijn, neemt de biodiversiteit toe. Als je het letterlijk neemt, is biodiversiteit de afwisseling in leven. In het rivierengebied hangt deze afwisseling vooral samen met de ondergrond (zand of klei), de hoogteligging en de dynamiek (als gevolg van de rivier of begrazing). Die variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur. Ook voor de mens is biodiversiteit van levensbelang. Het zorgt voor schoon water, vruchtbare grond voor voedsel, en het levert grondstoffen voor bijvoorbeeld woningbouw. 

Variatie zorgt voor evenwicht in de natuur en een toekomstbestendige leefomgeving voor iedereen

Jildert

Ecologische meerwaarde

In 2024 hebben we bij verschillende projecten gewerkt aan het vergroten van het de ecologische waarden. Ook zien we mooie resultaten in de gebieden waar we hebben gewerkt of waar we nog aan het werk zijn. Een greep hieruit lees je hieronder.   

Kraamkamer voor vissen in de Neswaarden

Samen met Staatsbosbeheer en de gemeente Zaltbommel verbeteren we de natuurwaarden van een deel van natuur- en recreatiegebied De Neswaarden in Aalst. Hier is een getijdenbekken van ongeveer één hectare aangelegd. Een ideale plek voor vissen, met name als nieuw paai- en opgroeigebied voor (jonge) vis. Dit draagt bij aan het behoud van gezonde vispopulaties in dit gebied.

Bijzondere broedvogels in de Bemmelse Waard 

In dit gebied broedden dit jaar stormmeeuwen en visdieven op drijvers en persleidingen. Een uitdaging tijdens een project in uitvoering, omdat we de vogels niet willen verstoren. Dat stormmeeuwen in het binnenland broeden, is overigens vrij bijzonder. Veelal doen ze dit aan de kust. In de laatste fase van de herinrichting in de Bemmelse Waard leggen we eilanden aan. Eilanden in een groot openwatergebied zijn belangrijk voor flora en fauna. Er ontstaat immers meer oeverlengte in een gebied waar planten kunnen groeien en waar vogels en andere dieren hun voedsel kunnen vinden. En biedt het een veilige verblijf- en/of broedplaats. Rondom de eilanden is het water bovendien ondieper en dat versterkt het onderwaterleven.  

Jonge zeearenden in de Havikerwaard

Enkele jaren op rij broeden zeearenden in de ruime omgeving van de Havikerwaard. Dit jaar zijn er voor het eerst 3 jonge zeearenden uitgevlogen. Dat is bijzonder, want het aantal jongen beperkt zich meestal tot één of twee. Het project Havikerwaard is volop in ontwikkeling en dat werpt zijn vruchten af. De natuur krijgt nu al alle ruimte en dat is te zien aan de flora en fauna in het gebied. Zeearenden jagen regelmatig in het gebied op vissen en ganzen. Ook de plaatselijke aalscholvers worden regelmatig de stuipen op het lijf gejaagd. 

Op de foto: jonge zeearend wordt gecontroleerd en geringd door Werkgroep Zeearend om individuele vogels te kunnen volgen.

Fris langs de oevers in de Gendtse Waard

De nieuwe oevers in de Gendtse Waard ontwikkelen zich snel. Zo ontdekten we dat hier het subtiele polei groeit. Dit is een vrij zeldzame en sterk naar munt ruikende plantensoort. Middenin het natuurgebied De Gelderse Poort vind je de Gendtse Waard. In dit 220 hectare groot gebied realiseren we een dynamisch riviernatuurgebied. Er komt hier een gebied met een grote biodiversiteit waar hoog- en laagwater voor dynamiek zorgt en waar je de natuur optimaal kunt beleven. Drager van het plan is de winning van zand.

Foto: subtiele polei

Groter leefgebied voor roerdomp en grote karekiet in Revensweert 

In Revensweert, in het Rijnstrangengebied, heeft onze dochteronderneming Delgromij door de winning van hercultiveringsspecie een nieuw deelgebied van bijna één hectare opgeleverd. Vervolgens is het door Staatsbosbeheer ingeplant met riet. Het leefgebied voor onder andere roerdomp en grote karekiet wordt hiermee verder vergroot. Dit jaar is een wijzigingsvergunning aangevraagd en verkregen voor de realisatie van nog eens twee hectare rietmoeras bovenop de oorspronkelijke acht hectare. 

Pionieren bij Filippo langs de Nederrijn 

Met kleiwinning hebben wij gezorgd voor een goede basis voor natuurontwikkeling in perceel Filippo. Het perceel is het laatste deel van de herinrichting van het project Randwijkse Waarden. Eind 2023 is het project opgeleverd en nu al ontwikkelt de vegetatie zich voorspoedig. Je vindt hier karakteristieke pionierssoorten als muurpeper, wit vetkruid en klein vlooienkruid. Deze soorten zijn kenmerkend voor droogvallende oevers.   

Foto: klein vlooienkruid 

Oeverzwaluwen in nestopening

Broedkolonies in de Schalkwijker Buitenwaard 

In de Schalkwijker Buitenwaard vestigden broedkolonies van zowel de kluut als de oeverzwaluw zich in het werkgebied. Beide soorten brachten succesvol jongen groot. In de Schalkwijker Buitenwaard realiseren we samen met Staatsbosbeheer meer gevarieerde (rivier)natuur, waarbij de verbinding met de rivier wordt hersteld. De uiterwaard is nu van de rivier gescheiden door een zomerkade. Door een deel van de kleilaag af te graven, maken we een geul langs de rivier. Langs en in die geul kan zich daadwerkelijke riviernatuur ontwikkelen. 

Nieuw bos in wording in Amerika en Havikerwaard 

Bomen zijn de longen van leefgebieden voor mens en dier. Bij de zandwinningsprojecten Amerika in Drenthe en Havikerwaard in De Steeg (bij Arnhem) hebben we in 2024 opnieuw bos ingeplant. Zo ontstaat een gevarieerd leefgebied voor allerlei dieren.  

Foto: aanplant in Amerika

Een groene toekomst tegemoet

Ook in 2025 blijven we ons inzetten voor projecten die een positieve bijdrage leveren aan de natuur. Met aandacht voor flora, fauna en biodiversiteit werken we aan een robuuste, groene toekomst.