Het idee voor Ecopark De Kapel in Gendt ontstond al een paar jaar geleden. De laatste tijd vielen alle puzzelstukjes op hun plek en is het ecopark nu volop in aanleg. Afgelopen vrijdag werd het projectbord onthuld. Het is mooi om te zien dat Stichting Lingewaard Natuurlijk en Stichting Gendt Vooruit het ecopark hebben kunnen realiseren. Wij zijn trots dat we hieraan een bijdrage mogen leveren.

Middle section

Jos van Betuw, Stichting Lingewaard Natuurlijk: “Zo’n vier jaar geleden hebben we de mogelijkheden in kaart gebracht. Dat was nog maar het begin. Naast de ideeën voor de aanleg moesten er ook vergunningen worden aangevraagd. We hebben daarbij de samenwerking opgezocht met K3. Marten Smits en Sven de Graaf van K3 hebben ons fantastisch geholpen. Niet alleen met het vergunningentraject maar ook met het ontwerp en tekenwerk. Er zijn heel wat uren in gaan zitten.”

Een goede samenwerking

“Bovendien heeft K3 het zand voor de tuin gesponsord. Heel wat kuubs mooi zand uit de Gendtse Waard liggen in het park. Zo blijft er ook wat zand achter de dijk waar het normaal op weg gaat via de Waal naar de afnemers van zand voor de bouw. K3 en Lingewaard Natuurlijk kennen elkaar van diverse natuurontwikkelingsprojecten, mogelijk gemaakt door zandwinning in de gemeente Lingewaard. Onder andere de herinrichting van de Gendtse Waard. K3 realiseert hier door zandwinning een prachtig natuurgebied.”

Samen bezig zijn en samen ontmoeten

Het ecopark is een initiatief van Gendt Vooruit en Lingewaard Natuurlijk. Diverse bewoners uit Gendt zijn eveneens aangesloten. Het is een inclusief park op een voorheen braakliggend terrein van zo'n 8.000 m2 langs de Kapelstraat, waar iedereen uit het dorp gebruik van kan maken. Denk aan een entree met hoogstamboomgaard, een tiny forest, (school)moestuinen en een beweegtuin. Verschillende lokale organisaties en inwoners van de gemeente Lingewaard zorgen voor activiteiten voor jong en oud in het ecopark. Ontmoeten en samen actief bezig zijn, staan centraal.

Verder vind je hier zo’n 40 moestuinen. En een schoolmoestuin voor lokale basisscholen waar ruimte is om les te geven over zaaien en oogsten. Ook is er een vlinder- en kruidentuin.

Fan van lokale initiatieven

Bij K3 maken we graag samen met de omgeving de wereld van morgen. Het liefst zo duurzaam mogelijk. In onze projecten en onze samenwerkingen. Daarom ondersteunen we graag lokale initiatieven.

Collega Marten Smits: “In ons werk zoeken wij altijd de verbinding op met de omgeving. We denken graag mee over lokale en duurzame ideeën die bijdragen aan een gezonde en mooie leefomgeving.”

Leefbaarheid vergroten

Het ecopark is mede tot stand gekomen door de ‘Wijken- en Dorpendeal’, een subsidieregeling van de provincie Gelderland. De regeling stimuleert om met gezamenlijke plannen de leefbaarheid in een dorp of wijk te vergroten.