Het wordt alleen maar mooier in de Gendtse Waard

Op donderdag 3 oktober ontvingen we verschillende partijen waarmee we samenwerken bij de herinrichting van de Gendtse Waard. Onder een fijn herfstzonnetje leidden we de partijen rond door het gebied in aanleg. Met onderweg stops bij het jonge bos, het vogelkijkscherm en bij een bankje dat is gemaakt met behulp van leerlingen van twee Gendtse basisscholen.

Middle section

Herinrichting Gendtse Waard

In samenwerking met Staatsbosbeheer en steenfabriek De Zandberg en in nauwe afstemming met Stichting Lingewaard Natuurlijk realiseren we in dit 220 hectare grote gebied een dynamisch riviernatuurgebied. Er komt hier een gebied met een grote biodiversiteit waar hoog- en laagwater voor dynamiek zorgt en waar je de natuur optimaal kunt beleven. Drager van het plan is de winning van zand. De afgelopen drie jaar is er al veel gebeurd. Er ontstaat een waterrijk natuurgebied met brede oeverzones, ruigtes, bos en struinmogelijkheden. Bovendien is de Polderweg vernieuwd en is er een vrijliggend wandel- en fietspad aangelegd. 

Collega’s van K3Delta en samenwerkingspartners Staatsbosbeheer en steenfabriek De Zandberg gaven uitleg over de ontwikkeling van het gebied. Wethouder Maarten van den Bos van de gemeente Lingewaard, leden van Lingewaard Natuurlijk en Vogelwerkgroep Nijmegen en een leerling en meester van basisschool De Tichelaar uit Gendt waren aanwezig en konden de ontwikkelingen met eigen ogen bekijken.  

Vogelkijkscherm omgeven door groen

Vanaf de parkeerplaats aan de rand van de Gendtse Waard liep het gezelschap het gebied in. De natuur gaat hier nu al z’n vrije gang, en dat is goed te zien. Vier jaar geleden was dit nog grasland. Inmiddels heeft de natuur hier de ruimte en kun je goed struinen door een al dichtbegroeid gebied met veel verschillende planten en jonge bomen.

Via een wandel/struinroute kwam het gezelschap aan bij het vogelkijkscherm, dat middenin het nieuwe natuurgebied is aangelegd. Daarbij is ook een informatiepaneel gemaakt met namen en afbeeldingen van vogels die in het gebied te zien (kunnen) zijn. Gezamenlijk plantten de betrokken partijen de laatste boom, als afronding van de herinrichting van dit deel van het gebied. Daarmee openden we ook officieel het vogelkijkscherm.

Een steentje bijdragen aan de Gendtse Waard

Een paar honderd meter verder was de volgende stop van de excursie bij een bankje dat langs het fiets- en wandelpad is geplaatst. Dit bankje bestaat uit stenen die gemaakt zijn door leerlingen van de Gendtse basisscholen De Vonkenmorgen en De Tichelaar. Vorig jaar hebben wij voor leerlingen van deze scholen een les verzorgd over de bodem. Daarbij brachten zij ook een bezoek aan de zandwinning en mochten zij samen met medewerkers van steenfabriek De Zandberg stenen bakken. Deze stenen zijn verwerkt in het bankje. Zo hebben de leerlingen letterlijk en figuurlijk hun steentje bijgedragen aan de Gendtse Polder van de toekomst. Wethouder Maarten van den Bos onthulde samen met een leerling en docent van basisschool de Tichelaar het bankje.

Collega Marten Smits legde op deze plek ook nog het belang van zand, grind en klei uit: “De winning van zand, grind en ook klei is de drager van de ontwikkeling van het gebied. Het zijn grondstoffen die nodig zijn voor onder andere de bouw van huizen en aanleg van wegen. We zijn er trots op dat we met dit werk enerzijds aan de behoefte aan zand en grind voor de bouwsector kunnen voorzien, en tegelijkertijd dit soort nieuwe natuurgebieden aan kunnen leggen.”  

Verder met mooie ontwikkelingen

Het is altijd leuk om de vorderingen van het werk te kunnen laten zien. En de komende jaren werken we hard door aan de verdere ontwikkeling van het gebied. Ook nieuwsgierig geworden? We geven graag rondleidingen door het gebied. Daarvoor kun je contact opnemen met Elisa Scholten via e.scholten@k3.nl. Uiteraard is het ook mogelijk om een rondleiding over het zandwinnningsterrein te krijgen.   Meer weten over het werk in de Gendtse Waard? Je leest er meer over op de projectpagina via de button hieronder.