Idee voor natuurbeleefroute wint 10e editie Landschapsfonds

Het was een feestelijk moment vorige week. Complimenten en felicitaties voor de winnaar van de 10e editie van het Landschapsfonds! Dagmar Kroezen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), Annemieke Jansen van Natuur- en Milieu Educatiecentrum Midden-Betuwe en Cees van Ingen van Sport- en Beweegkoepel Neder-Betuwe namen een bos bloemen in ontvangst. Hun inzending voor een natuurbeleefroute voor kinderen in Kesteren kwam namelijk als het winnende idee uit de bus.

Middle section

Dagmar Kroezen: “We willen een soort kinderklompenpad gaan maken. Het moet een kinderbeleefroute worden. Klompenpaden spelen een grote rol in het toegankelijk en beleefbaar maken van het landschap. Met een kinderklompenpad willen we kinderen enthousiast maken voor het landschap en de natuur, en ervoor zorgen dat het zich doorzet in zorg voor het landschap later.”

Het idee

De initiatiefnemers gaven in hun inzending aan dat in de gemeente Neder-Betuwe veel wandelpaden zijn ontwikkeld die veelvuldig worden gebruikt. Wat ontbreekt, zijn wandelpaden gericht op schoolgaande kinderen. Buiten zijn in de natuur is belangrijk en gezond voor kinderen. Het stimuleert de motorische ontwikkeling, verbetert het concentratievermogen en gaat overgewicht tegen. Bovendien kent het gebied een bewogen geschiedenis waarvan overblijfselen nog zichtbaar zijn in het landschap.

Het moet een laagdrempelige route worden met speelaanleidingen, opdrachten en een bijbehorend opdrachtenboekje met eventueel een app. Een route die kinderen laat verwonderen, anders laat kijken, aanzet tot bewegen en hen tegelijk ook iets laat leren over de geschiedenis van dit gebied.

Spelenderwijs leren over het Betuwse landschap, de biodiversiteit en geschiedenis

De natuurbeleefroute maakt onderdeel uit van een breder project. NME Midden-Betuwe en Sportkoepel Neder-Betuwe willen een eigen centrale ontmoetingsplek creëren met daaraan gekoppeld een natuurbeleefroute voor kinderen. De ontmoetingsplek moet straks de uitvalsbasis om de natuur te gaan beleven. De locatie die ze daarvoor op het oog hebben, is De Spees in Kesteren. Dit is onderdeel van de Grebbelinie en ligt langs de Nederrijn. Een prachtige plek om op ontdekkingstocht te gaan.

De nabijgelegen camping De Linie heeft aangegeven mee te willen werken aan dit project. De ontmoetingsplek zou in de buurt van de replica van de Romeinse wachttoren kunnen komen die op hun grond staat. De groepsfoto is daarom gemaakt bij de Romeinse wachttoren.

De initiatiefnemers gaan de komende tijd de plannen verder uitwerken.

Dagmar (op de foto links met de bos bloemen): “We willen meerdere aspecten aan het kinderklompenpad gaan verbinden. Niet alleen het landschap en de natuur, maar ook de historie van het gebied. Er staat hier nog een Romeinse wachttoren, bijvoorbeeld. Wellicht dat we met al die elementen die hier bij elkaar komen ook een buitenles voor scholen kunnen realiseren.”

Kansrijk plan voor een breed publiek

Het comité van aanbeveling heeft alle voorstellen van de editie 2024 grondig doorgenomen en beoordeeld. Hierbij is gekeken naar maatschappelijke waarde, inpasbaarheid, realiteit en de laagdrempeligheid van het eindresultaat; het idee moet openbaar toegankelijk zijn. We kregen in totaal vier inzendingen binnen. Uit deze inzendingen bleek het idee voor de natuurbeleefroute het hoogst te scoren op alle genoemde punten. Het comité noemt het plan zeer kansrijk voor een breed publiek.

Landschapsfonds Neder-Betuwe

Inwoners, organisaties en bedrijven in Neder-Betuwe kunnen jaarlijks hun ideeën indienen om de gemeente nog mooier te maken. Via het Landschapsfonds stellen wij jaarlijks € 10.000,- ter beschikking voor particulieren, verenigingen, stichtingen en andere initiatieven uit de omgeving van ons project de Lingemeren voor de aanleg van nieuwe landschapselementen in de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan een wandelpad, aanplant van bomen of recreatieve voorzieningen als bankjes en vlonders. Ook kan het ingezet worden voor educatie of beleving van ons landschap.