Leerlingen ’t Bijenveld inspecteren het werk in de Ooijse Graaf

Zon en een aangename temperatuur waren de perfecte ingrediënten voor een excursie in de Ooijse Graaf. Op deze lenteachtige februarivrijdag kwamen de leerlingen van groep 6 en 7 van basisschool 't Bijenveld uit Leuth op bezoek om het werk met eigen ogen te bekijken. In december 2024 zijn we namelijk gestart met het werk. In de Ooijse Graaf liggen mooie kansen om de natuur uit te breiden en de biodiversiteit te verhogen.  

Middle section

Het zijn de leerlingen van natuurmeester Sandor Verkaart. Hij is nauw betrokken en geïnteresseerd in de natuur en wil daar zijn leerlingen graag deelgenoot van maken. Tijdens de excursie namen we de leerlingen mee naar de plek waar we zijn gestart met de aanleg van het moerasgebied. Ook bezochten we de plek waar straks de tijdelijke klasseerstallatie komt.  

Natuur, recreatie en landbouw met elkaar verbinden

De Ooijse Graaf is een oude rivierarm van de Waal, die door de Ooijpolder bij Nijmegen slingert. Waar vroeger de Waal vrij stroomde, ligt nu een landschap dat van grote waarde is voor de natuur in de Gelderse Poort. Maar de oude rivierarm met zijn riviermoerassen is grotendeels verdroogd. Samen met ARK Rewilding Nederland én de lokale gemeenschap zetten we ons in om dit prachtige gebied nieuw leven in te blazen. Met als doel: natuur, recreatie en landbouw op een slimme manier met elkaar verbinden. Tijdelijke winning van bouwgrondstoffen speelt hierbij een sleutelrol en maakt deze duurzame ontwikkeling mogelijk. 

Voor de otter en vele soorten insecten en moerasvogels 

Dit soort zeldzame moerassen zijn van groot belang voor de otter en voor vele soorten insecten en moerasvogels. Bovendien vormt deze rivierarm de ontbrekende schakel tussen de natuurgebieden van de Millingerwaard en de Ooijpolder. Het belangrijkst is om de verdroging van het gebied tegen te gaan.   

13 hectare rietmoeras

De excursie ging overigens van start met een spel ‘waar of niet waar’. We vroegen de leerlingen bijvoorbeeld of hier in de toekomst huizen worden gebouwd. Niet waar natuurlijk! We gaan juist werken aan nieuwe natuur. Zo komt hier 13 hectare rietmoeras. De stelling ‘dit is 9 keer jullie schoolplein’ leek waar te zijn, maar de leerlingen stonden versteld dat dit maar liefst ongeveer 90 keer hun schoolplein is.   

Ook vroegen we hen of hier straks een vogelkijkhut komt. Nou, dat wisten ze dan zeker wel, want in het vorige schooljaar ontwierpen 23 leerlingen van ’t Bijenveld ieder een vogelkijkhut voor de Ooijse Graaf.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Er vindt heel wat grondverzet plaats. Dat gebeurt met kranen en shovels. En de kinderen hadden geluk, ze mochten er een kijkje in nemen. De medewerkers van Harteman legden de kinderen uit hoe het werken met dit materieel in zijn werk gaat en uiteraard werd er ook een demonstratie gegeven. 

Werkzaamheden de komende tijd

  • Het grondverzet op het tijdelijke installatieterrein is van start gegaan, de opbouw van de klasseerinstallatie start in februari. 

  • De aanleg van een deel van het moerasgebied ter hoogte van de Thornsche molen is in uitvoering. We verwachten dat dit in april gereed is. 

  • Afhankelijk van de waterstanden in de rivier starten we met de aanleg van de transportband en scheepsverlading. Mogelijk wordt dit iets later in het voorjaar.   

  • Er is gestart met het verwijderen van de bovenste grondlaag op de locatie waar we de nieuwe plas aanleggen. Vanuit dit gebied brengen we straks het zand naar het installatieterrein. 

De uitvoering

Wanneer we daadwerkelijk kunnen starten met de uitvoering (de winning van zand) is nog niet bekend. Dat zal later in 2025 zijn. In de nieuwe plas ligt tijdens de uitvoering van het werk een zandzuiger. Deze zuigt het zand op en transporteert het via een leiding onder de Erlecomseweg door, drijvend over plas Kraaijenhof, naar de tijdelijke installatie. Daar wordt het zand gewassen en gezeefd. Het tijdelijke installatieterrein grenst aan de steenfabriek. Met een groene landschapswal aan de oostzijde passen we de installatie zoveel mogelijk in het gebied in. Het zand laden we via een elektrisch aangedreven transportband in de schepen. 

Bouwgrondstoffen voor  woningbouw 

Het zand dat vrijkomt bij de aanleg van de nieuwe plas, wordt gebruikt voor de Nederlandse bouwsector. Die heeft het zand hard nodig voor onder andere de huizenbouw en de aanleg van infrastructuur en sportvelden. Tegelijkertijd kunnen we met de zandwinning dus de ontwikkeling van de Ooijse Graaf mogelijk maken.