Op maandag 1 juli 2024 ontvingen wij 12 leden van de natuurvereniging KNNV Arnhem in de Havikerwaard voor een zomeravondexcursie. Een mooie gelegenheid om verschillende onderdelen en fases van ons project te laten zien. Van het installatieterrein, natuurlijk ingerichte en opgeleverde terreindelen tot de zandwinning in uitvoering en een agrarisch gebied waarvoor wij ideeën voor een uitbreiding hebben. 

Middle section

Start op het installatieterrein

Onder het genot van koffie en thee deed onze collega Iwan Reerink de aftrap met een introductie over K3Delta, de historie van de Havikerwaard en de gebiedsontwikkeling Havikerwaard-Zuid die nu in uitvoering is. Bij de installatie stonden we kort stil bij de verschillende zandsorteringen en het belang van zandwinning voor onder andere de woningbouwopgave in Nederland.  

Via de tijdelijke tussendam naar de ingerichte terreindelen

Anton Logemann van de KNNV noemde nog even kort de aanleiding van de zomeravondexcursie: “Wij willen graag met eigen ogen aanschouwen wat zandwinning voor natuur kan opleveren." Bij de natuurlijk ingerichte en opgeleverde terreindelen stonden wij daarom stil bij de slikkige platen. Hier vind je (op doortrek zijnde) steltlopers, natuurvriendelijke oevers, een zacht- en hardhoutooibos en aangelegde hoogwatervluchtplaatsen.  

Het operationele werk en zandwinning

Daarna was het tijd om de te ontwikkelen terreindelen te bezoeken. Collega en ecoloog Jildert Hijlkema gaf hier een toelichting op hoe wij in het werk rekening gehouden met (beschermde) plant- en diersoorten. In het veld konden we dit mooi laten zien aan de hand van twee broedkolonies van oeverzwaluwen (waarbij een vos het vermoedelijk heeft voorzien op één kolonie) en een kleine regenwaterplas met larven van rugstreeppadden.  

Images

Blik op de toekomst

Nabij het indrukwekkende ooibos van ‘Het Paradijs’ gaf Iwan een toelichting op het beoogde uitbreidingsplan. In een gebied dat nu nog intensief agrarisch in gebruik is, willen we waterrijke natuur en een nevengeul met riviermoeras en ooibos realiseren. Voor het daarna resterende agrarische deel zetten we in op landschapsversterking met heggen. Ook hier is zandwinning de financiële drager van de gebiedsontwikkeling. 

De deelnemers waren onder de indruk wat zandwinning voor natuur kan betekenen en wat er allemaal bij komt kijken. Wij kijken terug op een geslaagde excursie.