In vier minuten van de Millingerwaard naar de Gendtse Waard
Headerfoto: © Ton Rutten
Een hoogtepunt in 2021: de afbouw van de zandklasseerinstallatie in de Millingerwaard waar de zandwinning is geëindigd en de opbouw in de Gendtse Waard waar de zandwinning sinds september operationeel is. Een enorme operatie die van dag tot dag is vastgelegd en is nu te zien in een timelapse video.
Boutje voor boutje
Boutje voor boutje werd de installatie in de Millingerwaard vanaf begin januari afgebouwd. Een precieze klus die het einde van een tijdperk betekent in de Millingerwaard. De laatste inrichtingswerkzaamheden vinden nog plaats en dan is het project Millingerwaard afgerond. Tijdens de afbouw zorgden hoog water, sneeuw en ijs voor wat vertraging, maar door de slagvaardigheid verderop in de verhuizing liep de afbouw op rolletjes.
Millingerwaard uniek gebied
De Millingerwaard heeft zich al ontwikkeld tot een fantastisch natuurgebied. Binnenkort is ook het laatste werk klaar en leveren wij met samenwerkingspartners een uniek gebied op waarin waterveiligheid, natuurontwikkeling en recreatie met elkaar verbonden zijn. De vier raven die hier op de installatie stonden, krijgen straks een vaste plek in het gebied.
Foto raven op installatie: © Fons van Bindsbergen.
Even oversteken
Een spectaculair gezicht in Millingen en Gendt in het voorjaar. Alle onderdelen werden verhuisd van Millingen naar Gendt. En de grote onderdelen ging niet zomaar over de weg, maar over de Waal waar we dus ‘even’ de rivier overstaken. Sommige onderdelen bereiken hoogtes tot acht meter en de zwaarste onderdelen wegen 70 ton, vergelijkbaar met het gewicht van 15 vrachtwagens.
Foto: © Ton Rutten.
Eerste zand van de band in de Gendtse Waard
In een paar maanden tijd is de installatie in de Gendtse Waard weer opgebouwd. Petje af voor onze collega’s die sinds begin januari dag in, dag uit keihard hebben gewerkt. Begin oktober was een heugelijk moment: het eerste schip met Gendts zand werd geladen aan de opgeknapte loswal. Hiermee is de nieuwe zandwinlocatie een feit.
Ruimte voor de natuur
De komende jaren wordt er in de Gendtse Waard zand gewonnen voor de Nederlandse bouwsector. Met de zandwinning wordt de inrichting van de uiterwaarden gerealiseerd en gefinancierd. In samenwerking met Staatsbosbeheer en steenfabriek De Zandberg (onderdeel van Rodruza) en in nauwe afstemming met Stichting Lingewaard Natuurlijk gaan we in dit 220 hectare grote gebied een dynamisch riviernatuurgebied realiseren. Er komt hier een gebied met een grote biodiversiteit waar hoog- en laagwater voor dynamiek zorgen en waar je de natuur optimaal kunt beleven. Over enkele jaren zullen hier paarden en runderen grazen in een natuurgebied van plassen, graslanden, ruigtes en ooibossen.